Pheidippides achterna
Bijna 2500 jaar geleden werd de eerste marathon gelopen. Koerier Pheidippides rende 42 kilometer en 195 meter van Marathon naar Athene om daar het blijde nieuws van de overwinning van de Atheners op de Perzen te vertellen. Eenmaal aangekomen sprak hij de woorden “We hebben gewonnen” om, volgens sommige overleveringen, dood neer te vallen. Een legendarisch verhaal, al klopt het volgens historici niet helemaal. De koerier zou in enkele dagen een afstand van 246 kilometer hebben afgelegd door van Athene naar Sparta te lopen om daar versterking te vragen. Fanatieke hardlopers herkennen deze afstand als de ultramarathon. Die laten wij nog even buiten beschouwing.
We hebben de marathon gekozen als metafoor voor de stappen die genomen moeten worden voor het klimaat. Het doel, of het nu de marathon is of een klimaatvriendelijke wereld, is een stip op een verre horizon. Toch maakt iedere stap de afstand tot het doel kleiner. Iedere stap doet ertoe!
Pheidippides rende van de chaos om het nieuws van de overwinning te verkondigen. Iedere stap van een marathon brengt de renner dichterbij de overwinning en met iedere klimaatstap komen we bij het grote doel: een maatschappij en economie waarin we een balans vinden die niet ten kostte gaat van de planeet.
Overigens rende Pheidippides niet echt 42 kilometer en 195 meter. Heel lang werd de afstand van 40 kilometer gehanteerd. Koningin Alexandra van het Verenigd Koninkrijk liet daar tijdens de Olympische Spelen van 1908 nog even 2 kilometer en 195 meter aan toevoegen, zodat de finishlijn bij haar zitplaats lag. Een echte marathonloper laat zich natuurlijk niet uit het veld staan door 2195 extra meters. En dat is precies de attitude die we nodig hebben als het om de stappen voor het klimaat gaat. We gaan door, iedere stap is er één en eenieder die we mogen inspireren is weer iemand die kan bijdragen aan de (zo hard nodige) kanteling.
Geschreven door: dusdialogisch, Pleun de Groot